Tu faci compromisuri?

Sunt multi oameni care au fost invatati ca in viata trebuie sa faci compromisuri si, mai ales, ca in relatia de cuplu este necesar sa faci compromisuri daca iti doresti ca ea sa functioneze.

Insa ceea ce nu ni se spune este ca de cate ori facem un compromis, renuntam la ceva ce este mai mult sau mai putin important pentru noi. Cu fiecare renuntare, se creeaza un gol pe care ne dorim sa il umple persoana pentru care am facut acel compromis, iar asta inseamna ca ii cerem sa faca si ea compromisuri pentru noi. Acel compromis ii creeaza un disconfort persoanei in cauza si va dori sa il compenseze cerandu-ne noua un alt compromis si asa ajungem intr-un cerc vicios.

Compromisurile nu vor putea fi niciodata echivalente, asa ca unul (sau ambii parteneri) va dezvolta frustrari si resentimente. Vom auzi cereri de tipul “eu am facut atatea pentru tine, fa si tu ce vreau eu”, “m-am sacrificat pentru tine, acum ma astept ca si tu sa te sacrifici pentru mine”, etc. Asa ajungem la manipulare si santaj emotional, inducerea sentimentelor de vinovatie, rusine, acuze reciproce si conflicte. Fiecare va dori sa recupereze cumva investitia pe care a facut-o impotriva vointei sale. De aici si pana la o relatie toxica sau disfunctionala nu este decat un singur pas.

Partenerii nu se vor mai simti iubiti si acceptati neconditionat, ci vor simti ca trebuie sa renunte la ei insisi pentru binele celuilalt, iar asta duce la resentimente, frustrari, dezamagire si chiar la disolutia cuplului.

Metoda cea mai buna pentru ca sa nu ajungem in acest punct este sa nu facem compromisuri pentru binele altcuiva. Sa nu renuntam la noi insine pentru celalalt si nici sa nu ii cerem partenerului sa renunte la el insusi pentru noi. Asta inseamna respect, acceptarea celuilalt, libertate si limite sanatoase intre cei doi. Toate acestea pot fi prezente intr-o relatia in care partenerii sunt compatibili de la inceput si comunica asertiv unul cu altul.

Compromisurile duc la multe probleme in cuplu, dar si in viata, asa ca opreste-te din a le mai face.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s