Facem compromisuri

 

Dj Wanda 3

Suntem invatati sa facem ce “trebuie”, sa ne purtam cum “trebuie”, sa facem compromisuri, sa ne sacrificam pentru binele altora, sa ne prefacem pentru a obtine aprobarea celor din jur, sa ne traim viata in asa fel incat “gura lumii” sa fie multumita.

Toate aceste indemnuri au la baza frica: frica de a nu fi respins, frica de abandon, frica de oprobiul public, frica de a nu fi acceptat. Aceasta mentalitate este caracteristica oamenilor care renunta la a fi ei insisi, la puterea lor personala si se lasa modelati de asteptarile, dorintele si nevoile celor din jur. Cand nu te ai pe tine insuti, cand nu te bazezi in primul rand pe propriile forte, simti ca esti fragil, slab, vulnerabil, lipsit de putere, iar atunci ai nevoie de sustinerea altora si esti dispus sa faci compromisuri pentru a o obtine.

Daca te lasi ghidat de aceste credinte, obtii urmatoarele lucruri: te pierzi pe tine si autenticitatea ta, traiesti o viata mediocra care nu iti apartine si, surprinzator sau nu, nici nu primesti vreo medalie ci, din contra, constati ca oamenii nu te respecta si nici nu te pretuiesc.

Pe de alta parte, cand ai curajul sa fii un deschizator de drumuri, cand traiesti intr-o maniera autentica si originala, cand iti explorezi si iti valorifici potentialul, cand ai incredere in tine, cand ai realizari de care esti mandru, cand esti un creator de valori, cand esti multumit de tine insuti si de felul in care traiesti, oamenii vin inspre tine, te respecta, te pretuiesc si te admira.

Sunt doar doua cai de a-ti trai viata: una in care renunti la tine si te straduiesti sa obtii sustinerea si aprobarea celor din jur sau, a doua cale, sa iti descoperi si valorifici puterea personala, sa te bazezi pe tine insuti si sa devii un cu adevarat valoros, un model de reusita si de succes.

Prima cale se bazeaza pe frica, a doua pe curaj. Tu cum alegi sa iti traiesti viata?

Advertisements

One thought on “Facem compromisuri

  1. Dar de mici am fost învățați ca “trebuie”si acum este greu sa ne schimbam.Este ca si cum am recunoaste ca pana acum nu an gandit bine ,si asta este greu de acceptat de mintea noastra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s