Oamenii isi doresc sa fie perceputi ca fiind buni

Ajungem la un moment dat sa ne dam seama ca nu mai iubim sau nu mai dorim sa continuam o relatie, insa nu incheiem acea relatie deoarece ne este teama de momentul in care ii vom comunica partenerului ca s-a terminat.

“Vreau sa ma despart de ea/el, dar nu stiu cum sa-i spun… nu vreau sa o/il ranesc.”

Ne simtim vinovati pentru dorinta noastra de a iesi din relatie si atunci ne straduim sa ne purtam frumos, intr-o maniera fortata, dar in interiorul nostru avem ganduri total opuse. Ne prefacem, suntem ipocriti, avem un comportament dual, fatarnic, si evitam sa spunem exact ceea ce ne dorim.

Oamenii isi doresc sa fie perceputi ca fiind buni chiar si de cei de care nu le place. Este o nevoie narcisica a omului sa aiba o imagine pozitiva in ochii tuturor. Insa nu cauta sa iti hranesti narcisismul sau ego-ul in momente in care nu este cazul – adica atunci cand comunici cuiva ca nu-l mai doresti in viata ta. Probabil ca acea persoana va avea resentimente fata de tine si este normal sa fie asa. De fapt, este mai bine sa le aiba, decat sa creada ca inca mai tii la ea.

Atunci cand tu nu iti mai doresti o relatie, cel mai corect lucru pe care poti sa il faci, atat pentru tine cat si pentru celalalt, este sa spui adevarul. In mod direct, clar, fara ascunzisuri. Nu mai intretine iluzii si nu mai da sperante desarte. Te eliberezi si tu de o povara si ii dai si celuilalt posibilitatea, ca dupa un timp, sa isi gaseasca pe cineva cu care sa aiba o relatie frumoasa, asa cum fiecare dintre noi merita.

Cel mai rau lucru pe care poti sa il faci este sa dai sperante unui om pe care nu-l mai vrei in viata ta, doar pentru ca iti este rusine sa iti asumi ceea ce gandesti si vrei. Sa ii spui ca trebuie sa te recucereasca, sa o luati de la inceput, sa va mai dati o alta sansa, sa ii ceri sa se schimbe, etc., daca tu stii in adancul tau ca nu ti-l mai doresti. Agonia aceasta prelungeste inutil o suferinta si nu este corect fata de nici unul dintre voi.

Cand ii vei spune ca vrei sa te desparti, nu mai lasa nicio portita deschisa. Lacrimile tale sau parerea de rau vor fi percepute ca dovezi ale faptului ca inca iti pasa si astfel se va simti incurajat sa mai incerce.

Sigur ca nicio despartire nu este usoara, dar este mult mai rau sa stai intr-o relatie in care nu te mai regasesti. Cel de care te desparti va suferi, insa dupa o perioada va depasi suferinta si isi va da o noua sansa.

Asuma-ti adevarul tau si comunica-l direct si sincer. Este cel mai demn si corect lucru pe care poti sa il faci.

1 Comment

  1. In ultima vreme se discuta prea mult de relatii si mai putin despre iubire. Se iau mai mult in calcul despartirile decat impacarile. Vom ajunge sa avem mai multe relatii in care cautam functionalitatea decat familie … mai mult descoperirea personala decat iubirea semenilor … oare nu e prea mult despre “EU” ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s