Ne construim iluzii

In mintea ta, iti creezi o imagine ideala despre cum ai vrea sa fie alti oameni. Iti construiesti diferite iluzii si ai diferite asteptari, in special de la partenerul tau de viata, de la copiii tai sau alti oameni apropiati tie.

Desi poate ei nu au fost niciodata asa cum ti-ar placea tie sau poate pur si simplu iti creezi in mintea ta asteptari nerealiste, izvorate din orgoliul ori egoismul tau, tu continui sa pui presiune pe ei, sa suferi, sa ii santajezi emotional sau sa ii manipulezi pentru ca ei sa corespunda viziunii sau nevoilor tale. De multe ori, le spui ca este si spre binele lor sa fie asa cum vrei tu.

Insa, cum fiecare om are viata si personalitatea sa proprie, ei pot sa satisfaca partial sau deloc asteptarile tale. Iar diferenta dintre asteptarile tale si realitate se transforma in suferinta, frustrare, durere si conflicte. Atat tu cat si ei va simtiti victime nedreptatite, iar relatiile se degradeaza pe zi ce trece.

De unde a pornit totul? De la asteptarile nerealiste, de la neacceptarea celuilalt asa cum este el, de la dorinta ca lumea sa corespunda nevoilor, dorintelor si iluziilor tale egocentrice si egoiste.

Oare cum ar fi daca ai renunta la asteptari, la iluzii si la amagiri? Cum ar fi daca i-ai accepta pe cei din jur asa cum sunt ei si i-ai iubi pentru ceea ce sunt, nu pentru masura in care corespund nevoilor tale egoiste?

Astfel, nu ai mai avea de ce sa fii dezamagit sau frustrat. Tu esti asa cum esti, ceilalti sunt asa cum aleg sa fie. Accepta asta. Nu este obligatoriu sa iti placa de un om, dar nu ai niciun drept sa te straduiesti sa il schimbi. Ceea ce poti sa faci este sa decizi cat si cum interactionezi cu el.

Multe dintre suferintele, conflictele si nefericirea din relatiile noastre ar disparea daca ne-am raporta la ceilalti asa cum sunt ei, in realitatea autenticitatii lor.

sursa: Ursula Sandner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s