Gazduiesc: o relatie de cuplu…

O relatie de cuplu debuteaza cu atractia fizica, compatibilitatea la nivel de credinte, valori, stil de viata, eventual pasiuni si interese comune. Atentia, afectiunea si sexul sunt pilonii pe care se construieste (sau asa ar fi firesc) orice relatie de cuplu.

In timp, dupa ce euforia de la inceput se estompeaza, relatia devine, in principal, o relatie de prietenie si de parteneriat. Asa ar fi normal. Scopuri comune, sustinere reciproca pentru dezvoltarea si evolutia personala, proiecte, planuri si obiective concrete pe care cei doi le infaptuiesc impreuna. Fiecare dintre parteneri isi aduce contributia, pentru ca simte si isi doreste acest lucru, la binele personal care face parte din binele comun al celor doi. Atentia, afectiunea si sexul dobandesc o noua dimensiune deoarece sunt dublate de visurile pentru care lupta si le dobandesc cei doi parteneri. Asa apare implinirea in relatie si bucuria de a-ti impartasi viata cu un om pe care il iubesti, il respecti, il admiri si il pretuiesti.

Imi imaginez ca toti oamenii, atunci cand intra intr-o relatie de cuplu pe termen lung, isi doresc ceea ce am scris mai sus. Asa ar fi firesc.

Insa, din diferite motive, care izvorasc in principal din lipsa de compatibilitate, odata ce euforia de la inceput dispare, apar problemele. Certuri si conflicte, lupta pentru putere si dominare, dorinta de a-l schimba pe celalalt, neimplinire, frustrare, amenintari, manipulare, santaj emotional, gelozie, posesivitate, jocuri psihologice, lipsa de respect, abuz psihic si fizic etc.

Ajunsi in acest punct, oamenii continua sa se chinuie reciproc. Apar compromisurile si sacrificiile doar “ca sa fie bine”, gradul de insatisfactie si frustrare creste, dar pentru ca au investit in acea relatie si pentru ca spera in miracole si in materializarea unor proiectii nerealiste, continua relatia.

Se uita in jur si observa ca nu prea exista relatii fericite, asa ca isi asuma statutul de martir si crucea pe care o duc si merg inainte. Cei din jur ii sustin in acest demers spunand ca “singuratatea e cea mai grea boala”, “nu renunta ca oricum nu gasesti altceva mai bun”, “lasa ca in timp o sa fie mai bine” s.a.m.d. Li se induce frica si indoiala.

Toate aceste credinte sunt false. E simplu. Daca nu a fost bine, daca nu este bine, nici nu va fi bine.

Sa facem un rezumat. Relatia de cuplu = compromis, frustrare, neimplinire, tristete, frica, indoiala de sine, suferinta…

Oare se poate si altfel? DA, cu siguranta. In relatia noastra de cuplu este important sa ne simtim bine, sa avem un partener alaturi de care sa ne desavarsim fericirea. Pentru ca, da, un om intelept stie sa se bucure de viata si de unul singur si nu este dispus sa isi traiasca viata alaturi de cineva care nu ii aduce un plus pozitiv, ba din contra, se indeparteaza de tot ceea ce ii face rau.

Ideea pe care vreau sa ti-o transmit e simpla. Da, exista relatii implinite. Ele se bazeaza intotdeauna pe compatibilitate. Iar pentru ca sa poti sa fii fericit intr-o relatie este foarte important sa fii autonom, independent din toate punctele de vedere pentru ca atunci nu vei fi dispus sa faci compromisuri si nu te vei mai multumi cu putin. Nu ai nevoie de o relatie, dar ti-o doresti.

Suferinta in relatie nu este o optiune. Nu o accepta pentru ca iti distruge viata.

sursa: Ursula Sandner

2 thoughts on “Gazduiesc: o relatie de cuplu…

  1. la 24-25 de ani mai mult pe atractie se bazeaza relatiile la inceput de drum, mai greu la varsta respectiva valori, credinte, stil de viata si pasiuni. Cel mult le ai pe cele de “imprumut” de la parinti. Eu mi le-am schimbat de vreo 3 ori , la diverse etape si fazari. Doar ca da, in timpurile actuale , tocmai din aceste motive viata se compune din mai multi parteneri. Doar ca viata compusa, din mai multe “familii” de-a lungul timpului se dovedeste uneori a fi un compromis si mai mare. Cel mai potrivit ar fi sa reusim de prima data. 🙂 Sau mai bine zis daca am putea pana in 30 de ani sa avem mintea de dupa 40 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s