Uniunea Europeană se extinde !

Georgia și Armenia la pachet cu Turcia !
Georgia este un aspirant și eligibil candidat la aderare în Uniunea Europeană, dar o piedică au fost până azi cele două republici separatiste, Abhazia și Osetia de Sud. În noiembrie 2010 a semnat acordul de asociere cu UE.

Incepand din 21 martie, Crimeea face parte din Federatia Rusa. Ar putea fi insa doar prima dintr-o lunga lista de anexari pasnice ale Moscovei. O lista pe care se afla inclusiv Transnistria.“Conflicte inghetate”: aceasta este termenul tehnic pentru conflictele de pe teritoriul URSS care nu au gasit o rezolvare. Un termen la fel de corect ar fi “agenda de anexari a Rusiei”. Fiecare dintre aceste conflicte e de fapt o portita intredeschisa prin care Moscova se poate strecura oricand, intervenind in state care teoretic sunt independente. Iar pe lista se afla inclusiv Transnistria, un teritoriu care e mai aproape de Bucuresti decat Maramuresul sau Timisoara.
Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud, care altminteri mai e recunoscuta doar de Nicaragua, Venezuela si cateva insule din Pacific. La ora actuala, republica exista insa doar gratie celor 3.500 de soldati rusi stationati aici, care ii asigura nu doar independenta, ci si subzistenta.O alta regiune de granita a Georgiei, Abhazia si-a proclamat independenta in 1991. A urmat un conflict sangeros, castigat de Abhazia, care a trecut apoi la purificarea etnica, expulzand un sfert de milion de etnici georgieni. In 2008, pe fondul conflictului din Osetia, Rusia a recunoscut si independenta Abhaziei.

Extinderea Uniunii Europene este rezultatul hotărârii de a împărți cu alte state beneficiile obținute de Europa Occidentală prin crearea unei zone stabile, unde războiul a devenit imposibil. Uniunea Europeană are responsabilitatea de a ajuta țările vecine să se dezvolte din punct de vedere economic și democratic, în paralel cu promovarea stabilității și securității. Acest ideal își are rădăcinile în experiența acumulată datorită tulburărilor manifestate pe continentul european în anii interbelici, a distrugerilor cauzate de Al Doilea Război Mondial și a optimismului care a început să se manifeste în perioada de după război. Pacea și stabilitatea constituie premisele unei economii prospere, reciproca fiind în egală măsură valabilă. Raționamentul țărilor fondatoare ale Uniunii Europene s-a bazat pe logica faptului că integrarea economiilor din Europa Occidentală ar preveni războiul și ar crea pace, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii, pretutindeni în Europa. Această viziune este în continuare importantă, după cum a demonstrat-o și dezintegrarea violentă a Iugoslaviei.

4 Comments

  1. Au luat cu japca totul pe nimic si au distrus concurenta lor dinaceste tari …. ce au facut in Germania de est asta fac si in toata Europa de est…. prosti suntem noi ca nu ne luam tara innapoi … cum ? Si prin naționalizare … ce au luat cu japca cu japca sa ss ia innapoi !!!

  2. Asa si trebuie. Europa trebuie sa aiba si o strategie prin care in caz de forta majora sa actioneze conform planului B. E musai ca Europa sa se puna de acord si sa elaboreze planul B. Nicio tara europeana nu-si permite sa-l excluta pe Vladimir Putin din aceasta ecuație.

  3. Nu prea cred in proiectul acesta la cum evolueaza evenimentele din ultima vreme in UE..Cred ca ”BREXIT” nu va fi un caz singular,vor urma si alte state ale UE, care au inteles politica Germaniei,Frantei si Olandei,de expansiune,cucerire si jefuire a resurselor economice nationale.Oare n-au facut asta dintotdeauna? Iar Romania,cu un asa presedinte tant ,nerod si vandut lui Merkel,va continua sa fie jefuita,daca nu scapam cat mai repede de nazistul de la Cotroceni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s