Minciuna grosolană, Ucraina

La începutul războiului, poate înainte, nu mai știu sigur, l-am auzit pe criminal spunând că tot ce s-a construit în Ucraina, s-a construit de către URSS. De Rusia, adică.
Dincolo de minciuna grosolană, Ucraina de până la invazie fiind adusă în prezent prin investiții occidentale, nu rusești, știm cu toții ce “ctitorii mărețe” a realizat comunismul. Că doar nu era mai breaz în Uniunea Sovietică, de acolo venind toate relele. E de ajuns să ne gândim la Cernobîl…
Dar să lăsăm la o parte calitatea în orice domeniu din acele vremuri. Orice s-ar fi făcut în vremea comunismului, s-a făcut furându-se fără rușine bogățiile tuturor republicilor care formau statul sovietic, totul în favoarea Rusiei. Totul mergea la Moscova.
Și nu e doar asta.
Realitatea anilor nouăzeci ne-a demonstrat fără tăgadă cât de prost a fost sistemul din estul Cortinei de Fier. Cu cât mergeai spre vest, cu atât rămâneai mai tare cu gura căscată.
Și atunci, cum să nu te întrebi: “Da, au făcut comuniștii, au făcut. Dar cât de multe ar fi fost făcute, dacă ne lăsau rușii în pace să ne vedem noi de viața noastră după ‘45?!”
Fraza fiind aplicabilă oricărei națiuni care a experimentat pe propria piele “paradisul” sovietic.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s