Afelandra, caldura din Brazilia in casa noastra

Afelandra, este o planta tropicala cu superbe flori galbene si frunze mari, striate cu nervuri ivorii sau alb-argintii. Prezenta ei in casa aduce frumusetea si caldura tari din care provine, Brazilia!

Deoarece isi are radacinile in Brazilia , ii place foarte mult luminja, dar nu cea primita direct de la soare. Temperatura optima pentru ea este cea cuprinsa intre 16-18 grade Celsius, dar dupa ce isi pierde florile Afelandra trebuie asezata intr-un loc racoros la circa 12 grade Celsius. Se sadeste in pamant de flori amestecat cu putina turba. Dupa aparitia florilor se aduga , in apa, la fiecare 2 saptamani, fertilizant lichid. Afelandra are nevoie de multa umezeala, de aceea frunzele se vaporizeaza zilnic. In perioada de vegetatie, planta se uda din belsug, de doua ori pe saptamana, dupa perioada de inflorire este suficienta udare o singura data pe saptamana.

Daca doresti sa schimbi cumva ghiveciul, anotimpul in care poti face aceasta operatiune, este primavara, dar numai daca frunzele sunt inca nedezvoltate sau daca radacinile au iesit din vechiul ghiveci.

Si, tot primavara daca doresti sa obtii noi plante , se taie butasi de circa 7-8 cm si se sadesc intr-un amestec de pamant cu turba. Se acopera cu o folie din plastic intr-un loc calduros, circa 21 de grade C, cu lumina filtrata. Dupa circa 6-8 saptamani, vor incepe sa se formeze radacinile. Daca planta are paraziti(paianjenii rosi), se stropeste cu acaricide. Coseniile se inlatura cu un tampon imbibat in alcool, apoi se pulverizeza insecticidul.

Atentie : daca planta isi va pierde frunzele, inseamna ca in mediul respectiv este prea mult curent.

Ca sa obtineti un efect deosebit puteti aseza 3 sau 4 plante tinere intr-un vas mare de portelan…

Recomand aceasta planta chiar daca pare greu de intretinut, efectul fiind unul deosebit.

2 Comments

  1. Ma crezi sau nu insa in casa am o craciunita ratacita si cam atat. Poate cand oi fi la casa mea o sa imi umplu casa de violete de parma preferatele mele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s