Poate fi prelungita speranţa de viaţă cu circa 10%

O substanţă obţinută din cochilia unor crustacee poate prelungi speranţa de viaţă cu circa 10%, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elveţieni. Glucozamina este un supliment alimentar obţinut din cochilii de crabi, homari şi creveţi.

Studiul, realizat pe şoareci, a fost coordonat de biochimistul Michael Ristow de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich şi a fost publicat în revista Nature Communications. Cercetătorii elveţieni au adăugat glucozamină în dieta zilnică obişnuită a şoarecilor bătrâni şi au comparat apoi speranţa de viaţă a acestora cu aceea a şoarecilor care nu au primit acest supliment. Au constatat că cei care au consumat glucozamină au trăit în medie cu 10% mai mult decât ceilalţi. Dacă rezultatul ar fi transpus asupra speranţei de viaţă a oamenilor, aceasta ar creşte în medie cu opt ani, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de mediafax.ro.

Potrivit lui Michael Ristow, glucozamina face organismul să creadă că primeşte o dietă săracă în carbohidraţi şi bogată în proteine. Această substanţă creează o serie de aminoacizi pe care organismul îi confundă cu proteine. Ca urmare, organismul începe să „ardă” mai multe proteine, greutatea corporală rămâne la valori scăzute, iar organismul este astfel protejat în faţa unor afecţiuni grave, precum hipertensiune şi diabet.

Glucozamina este o substanţă produsă pe cale naturală de organismul uman, însă cantitatea sintetizată începe să scadă după vârsta de 45 de ani. Potrivit unor studii anterioare, ea stimulează un proces din organismul uman denumit autofagie, în cadrul căruia celulele îşi consumă propriile deşeuri toxice. Autofagia încetineşte odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la moartea unor celule.

 

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s