Daca ma iubesti, atunci faci asta pentru mine.

Angajamente, promisiuni, manipulare, santaj emotional, conditionari – toate acestea le cerem sau recurgem la ele in numele “iubirii”.

Daca ma iubesti, atunci faci asta pentru mine.
Daca ma iubesti, trebuie sa faci orice iti cer doar ca eu sa nu sufar.
Daca ma iubesti, actionezi in asa fel incat eu sa ma simt in siguranta.

Insa, cu cat mai multe astfel de cereri exista, cu atat mai putina iubire va fi intre cei doi parteneri. Nu este de mirare ca multe relatii devin toxice, disfunctionale si sunt percepute ca adevarate inchisori, iar partenerul este vazut ca fiind paznicul acelei inchisori.

 

Dupa primul “te iubesc” apar asteptarile, pretentiile, cererile, manipularea reciproca, invinovatirea, acuzele, s.a.m.d. Din cauza asta exista atat de multa suferinta si nefericire in relatiile noastre.

Cum ar fi daca nu am mai crede ca iubirea pe care o simtim si pe care ne-o declara partenerul ne da drepturi asupra vietii sale?
Cum ar fi daca am intelege ca in spatele acelui “te iubesc” nu ar fi normal sa fie dorinta de a-l poseda pe celalalt?

O relatie implinita este cea in care partenerii se simt liberi sa fie ei insisi, fara sa faca compromisuri ori sacrificii, fara sa renunte la sine pentru celalalt.

Daca un om alege sa fie cu tine, o face pentru ca asa isi doreste el, atata timp cat isi doreste asta. Daca il conditionezi in diferite feluri, nu faci altceva decat sa iti manifesti egoismul, nesiguranta in tine insuti, dorinta de control si posesivitatea – iar toate acestea nu inseamna iubire.

Un om autonom, asumat, independent, constient de sine, care are un plan de viata pe care si-l urmareste, nu are nevoie de ancore in exterior si nu cauta o relatie doar pentru a putea sa plaseze altcuiva responsabilitatea vietii sale. El nu se defineste prin relatia pe care o are.

Un astfel de om isi doreste o relatie care sa ii desavarseasca fericirea pe care, de altfel, stie sa o gaseasca si singur. El stie ca daca nu poti sa fii fericit si de unul singur, nu vei putea sa-ti gasesti fericirea nici intr-o relatie deoarece o relatie aduce la suprafata doar ceea ce esti tu in interior.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s