Manipulare si santaj emotional

“Ma ameninta ca se sinucide daca il/o parasesc”, “imi spune ca din cauza mea se imbolnaveste”, “plange, face crize de furie sau de isterie daca nu fac ceea ce-si doreste”… si oamenii cedeaza la astfel de presiuni si continua relatii pe care nu si le doresc, de teama reactiilor celorlalti.

Toate manifestarile descrise de mai sus reprezinta manipulare si santaj emotional, care provin dintr-un egoism profund, din imaturitate, labilitate si dezechilbru psihic.

Nu ai de ce sa te simti vinovat cand te alegi pe tine si vrei sa iesi dintr-o situatie care nu face fericit. Nu datorezi nimanui mai mult decat iti datorezi tie insuti.

Daca te lasi impresionat si manipulat de astfel de comportamente si atitudini nu faci altceva decat sa intaresti si sa validezi aceste manifestari disfunctionale.

Nu din cauza ta se sinucide (si oricum nu o va face, ci doar te ameninta ca sa te controleze), ci din cauza propriilor sale probleme psihice. Nu din cauza ta se imbolnaveste, ci din cauza propriilor sale ganduri si emotii. Nu este datoria ta sa ii faci pe plac, ci este responsabilitatea omului in cauza sa caute sa se maturizeze.

Nu esti raspunzator in niciun fel de ceea ce alege sa faca sau sa simta un om. Fiecare dintre noi suntem responsabili de noi insine: de actiunile, gandurile si trairile noastre, chiar daca ele au legatura cu alti oameni.

Un om matur si echilibrat din punct de vedere psihic intelege ca nu are niciun drept sa ii ceara altuia sa se sacrifice pentru el, sa faca compromisuri doar ca sa-i satisfaca nevoile, dorintele si asteptarile egoiste.

Si nu, nu din “iubire” face crize sau ameninta, ci pentru ca este dependent de ceea ce vrea ca tu sa ii oferi, impotriva vointei tale. Iubire inseamna respectarea celuilalt si acordarea libertatii de a face ceea ce considera cu viata sa. Orice altceva nu este iubire, ci egoism, dependenta, manipulare si control.

sursa: Ursula Sandner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s