Vindeca-ti ranile din copilarie

Nivelul stimei tale de sine se reflecta in ceea ce accepti sau nu de la cei din jur, in special in relatia de cuplu.

Stima, respectul, pretuirea si iubirea de sine sunt date de nivelul tau de maturitate psihica si emotionala, de masura in care ai devenit o fiinta autonoma si asumata. Cand intelegi cu adevarat ca doar de tine depinde calitatea vietii tale, ca alegerile tale sunt precursorul fericirii sau nefericirii tale, nu mai permiti nimanui sa te trateze altfel decat simti ca meriti.

Daca in relatia ta accepti devalorizarea, criticile, umilirea, supunerea , daca esti tratat cu lipsa de consideratie si respect, daca esti dispus sa faci compromisuri sau sacrificii doar pentru a avea o relatie, daca lasi de la tine si treci cu vederea comportamente toxice sau disfunctionale si te iluzionezi ca poate, candva in viitor, va fi bine… inca mai ai de lucru la tine insuti.

Vindeca-ti ranile din copilarie, constientizeaza ce efect a avut asupra ta relatia cu parintii tai, cu ce nevoi nesatisfacute ai plecat la drum, ce model de relatie ai interiorizat cand ai fost mic. Pentru ca multe dintre relatiile disfunctionale ale unui adult sunt o consecinta a climatului in care a crescut si a modului in care s-au raportat la el parintii sai.

Iar pe langa asta, mai exista si mentalitatea in care traim. Daca toata lumea sufera in relatii, probabil ca asta e normalitatea. Trebuie sa avem relatie cu orice pret, singuratatea e o boala, trebuie sa fii si tu in randul lumii.

Din pacate, se propaga in continuare mentalitatea dependentei, cu oricate compromisuri si sacrificii si nu cea a independentei sanatoase, iar efectele acestui tip de mentalitate le vedem din plin cu totii.

Alternativa este simpla: fiecare adult este necesar sa se maturizeze psihic, sa isi asume pe de-a-ntregul existenta sa, sa devina independent si autonom din toate punctele de vedere, sa dea un sens existentei sale si abia apoi sa intre intr-o relatie cu un alt adult, cu care este compatibil de la bun inceput.

O relatie care se contruieste pe dependenta si compromis este o relatie disfunctionala.
O relatie functionala este cea care are la baza compatibilitate la nivel de valori, credinte, stil de viata si in care partenerii se pretuiesc si se respecta reciproc.

sursa: Ursula Sandner

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s